Brancin z zelišči v slanem oklepu
Kuhinjska sol je ena izmed najstarejših in najbolj zdravih metod kuhanja hrane, s tem receptom se izognemo uporabi olj, masla in maščob na splošno.
Brancin z zelišči v slanem oklepu se kuha s pomočjo lastne maščobe in pare ter tako ohranja naravno vlažnost in nedotaknjen okus, lahkotnost in mehkobo.
V nasprotju s tem, kar se morda zdi, je priprava zeliščnega brancina v slani skorji izredno preprosta in zahteva zelo malo sestavin. Za pripravo skorje, v kateri jo bomo skuhali, bomo uporabili beljake jajc, stepene in zmešane z drobno soljo.
Mnogokrat se namesto beljakov zmoči sol z vodo, za pokriti ribo pred kuhanjem; ta metoda ima to slabost da povzroča razpoke, ko se sol posuši kar povzroča izgubo arom in sušenje na mestu razpoke. Z beljaki namesto tega dobite kompakten oklep, ki se ne bo zlomil in posušil, in bo med kuhanjem ohranil vso aromo, vlažnost in okus hrane. To ribjo jed lahko postrežete s klasičnim pečenim krompirjem.
- 800 g Brancin
- 1 kg Soli
- 6 listov Žajblja
- 6 Vejic timijana
- 1 šopek Peteršilja
- 2 vejice Kopra
- 4 Lovorjev list
- 3 vejice rožmarina
- 4 beljake
- 1 strok česna
- 1 Limona
Pripravite pečico na 200° in očistite ribe. Sesekljamo zelišča, česen in naribamo limonino lupino; shranito žlico aromatičnih zelišč, čajno žličko limonine lupine in česen, katere boste uporabili za filanje trebuha ribe. Stepite jajčne beljake in nežno vključite aromatična zelišča. Dodamo naribano limono lupino in drobno sol ter zmešamo vse skupaj.
Na listu za peko razmažite tanko plast (približno 1,5 cm) dobljene mešanice, s čimer se oblikuje postelja za brancina v kateri se bo kuhal. Nato postavite ribo nad slano posteljo, ki je bila predhodno aromatizirana z mletim česnom, aromatičnimi zelišči in limoninimi lupinami v trebuhu; pokrijete brancina z debelo mešanico soli, ter ga nežno pritisnete, da se mešanica lepo prileže. Postavite v vročo pečico za približno 40 minut (cca 25min za manjše ribe 300-400g) minut. Po peki odstranite brancina in pustite, da počiva nekaj trenutkov, nato z majhnim kladivom zlomite slan oklep in nadaljujte z odstranjevanjem kože ribe ter odstranitvijo osrednje kosti.
Priporočamo kuhan ali pečen krompir kot prilogo, postrežen s tankim slojem oljčnega olja.