
Ražnjiči škampov s panceto na žaru
Preprosta morska specialiteta za vsak piknik
Sestavine
- 12 kom srednje velikih škampov ali olupljenih kozic
- 12 listov bazilike
- 12 rezin pancete
Porcije za: osebe
Priprava
Najprej je treba škampe oprat pod tekočo vodo in odstranit notranje organe, po želji lahko pustimo zadnji kos repa za lepši izgled.
Z ostrim nožem zarežemo na zadnji strani škampa in odstranimo črevesje(črni trakec).
Škampe osušite s kuhinjskim papirjem, ter rake posujte z vašo najljubšo mešanico začimb.
Z listom bazilike na hrbtni strani rake ovijemo v rezino pancete in jih nataknemo 3 ali 4 na vsak ražnjič.
Na rešetki pečemo na srednji temperaturi, cca. 170-180 ° C in občasno obračamo, dokler se raki ne spečejo in slanina zapeče. V primeru prevelikega ognja zapremo pokrov ali premaknemo rake na varnostno območje brez žerjavice.
Škampe serviramo še tople.