Brancin z zelišči v slanem oklepu
- 800 g Brancin
- 1 kg Soli
- 6 listov Žajblja
- 6 Vejic timijana
- 1 šopek Peteršilja
- 2 vejice Kopra
- 4 Lovorjev list
- 3 vejice rožmarina
- 4 beljake
- 1 strok česna
- 1 Limona
Pripravite pečico na 200° in očistite ribe. Sesekljamo zelišča, česen in naribamo limonino lupino; shranito žlico aromatičnih zelišč, čajno žličko limonine lupine in česen, katere boste uporabili za filanje trebuha ribe. Stepite jajčne beljake in nežno vključite aromatična zelišča. Dodamo naribano limono lupino in drobno sol ter zmešamo vse skupaj.
Na listu za peko razmažite tanko plast (približno 1,5 cm) dobljene mešanice, s čimer se oblikuje postelja za brancina v kateri se bo kuhal. Nato postavite ribo nad slano posteljo, ki je bila predhodno aromatizirana z mletim česnom, aromatičnimi zelišči in limoninimi lupinami v trebuhu; pokrijete brancina z debelo mešanico soli, ter ga nežno pritisnete, da se mešanica lepo prileže. Postavite v vročo pečico za približno 40 minut (cca 25min za manjše ribe 300-400g) minut. Po peki odstranite brancina in pustite, da počiva nekaj trenutkov, nato z majhnim kladivom zlomite slan oklep in nadaljujte z odstranjevanjem kože ribe ter odstranitvijo osrednje kosti.
Priporočamo kuhan ali pečen krompir kot prilogo, postrežen s tankim slojem oljčnega olja.