Vongole v omaki
Vongole so zelo bogata morska jed ter preprost recept zelo prijetenega okusa, kateri ima vse note mediterana.
- 2 kg Vongole
- 250 g Kozice
- 300 g Paradižnik v grozdu
- 3 Sveža spomladanska čebula
- 2 Stroka česna
- 2 Inčuni (sardoni)
- 1 šopek Peteršilja
- 1 Svež čili
- 30 g Zelena
- 60 g Korenje
- 20 g Paradižnikov koncentrat
- 300 g Belo vino
- 1 ščepec Groba sol
- 1 ščepec Beli poper
Za pripravo juhe iz školjk, najprej očistimo dobro školjke. Nato narežemo na kolute čebulo; olupite in narežite zeleno in korenje ter peteršilj in drobnjak. Nazadnje narežite 150g paradižnika na polovice.
V ponvi segrejte olje skupaj z vso sesekljano zelenjavo, dodajte kozice, popečite nekaj minut na srednjem ognju in zalijte z 50g belega vina ter dodajte paradižnik. Nato prilijemo 500g vode, dodamo grobo sol in bel poper; omako kuhajte vsaj 30 minut na srednjem ognju. Medtem vzamemo školjke, jih odcedimo in potopimo v ponev, v kateri smo popekli strok česna (ki ga odstranimo kasneje). Dodamo nekaj belega vina, pokrijemo s pokrovom in kuhamo na visokem ognju dokler se lupine ne odprejo. Ko je pripravljeno, jih lahko odstranite iz lupin in ostalo tekočino shranimo za kasneje; nekaj školjk pustimo celih za kasneje, kot dodatek omaki z lupino. Vzemite svež čili, zarežite in odstranite semena, nato ga zrežite na trakce.
V ponvi na olju popečemo stroke česna, katere ko porjavijo odstranimo, dodamo filete sardona in čili. Po nekaj trenutkih dodajte še 150g narezanega paradižnika in pustite, da se emalgamira s soljo in žlico paradižnikovega koncentrata. Medtem, ko se paradižnikova omaka ohladi na nižjo temperaturo, lahko zmiksate zelenjavno mešanico z paličnim mešalcem ter jo dodamo paradižnikovi omaki. Kuhajte vse na zmernem ognju 20-25 minut. Dodamo kozice in kuhamo še približno 8 minut.
Nazadnje dodamo školjke z lupino in brez. Če je potrebno, solite in dodajte ščepec belega popra. Omaki lahko priložite popečene kruhke.