Gratiniran romb z zelenjavo
Gratiniran romb z zelenjavo je recept, ki ohranja vse mehkobo in poslastico romba mesa zaprtega v hrustljavem paniranju.
- 1.5 kg Romb
- 130 g Kruh
- 2 fileta Sardoni v olju
- 1/2 Limonin sok
- Ekstra deviško oljčno olje
- ščepec Peteršilj
- ščepec Bazilika
- ščepec timijan
- ščepec Rožmarin
- ščepec Meta
- 120 g Korenje
- 150 g Bučke
- 120 g Cvetača
- 50 g Stročji fižol
- 2 lista Lovor
- ščepec Peteršilja
- ščepec Soli
Za pripravo romba, najprej pripravimo zelenjavo in očistimo ribo, izperemo ga pod tekočo hladno vodo in odstranimo drobovino ter slečemo kožo.
Na tej točki lahko izberete, ali boste pripravili fileje ali spekli celega. V prvem primeru se izloči koža in meso se razreže na 4 filete z obeh strani ribe, zaradi česar centralni stolpec ostane nepoškodovan. Če se odločite za kuhanje celotne ribe, pustite kožo, vendar odrežite plavuti in glavo. Nato pokrijte pekač s peki papirjem, katerega postavimo čezenj.
Nato nadaljujemo s pripravo sestavin za panaturo: kruh razrežemo v kocke in drobtine vmešamo skupaj z mešanico aromatičnih zelišč, kot so: peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin in meta.
Vse sestavine zmešamo s fileti sardona, soljo in poprom po okusu ter dodamo oljčno olje in sok polovice limone.
Površino romba s krtačo namažemo z oljem in potresemo nanj mešanico drobtin, ter jo z žlico porazdelimo po celotni ribi. Zaključimo z malo olja. Tako začinjenega romba pečemo v pečici 10 minut pri 200° in nato zadnjih 5 minut dvignemo na 230°. Ko je romb pečen in zlate panature, ga potegnemo iz pečice, dodamo zelenjavo, kateri najprej dodamo nekaj sesekljanega peteršilja, solimo po okusu in malenkost olja.