info@maremarko.si
FOLLOW ME ON INSTAGRAM
Išči

Rižota s škampi

Preprost in hiter recept občutljive arome.

 

Rižota s škampi
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Print
    Porcije za Čas priprave
    4 osebe 40 min
    Porcije za Čas priprave
    4 osebe 40 min
    Rižota s škampi
    Votes: 0
    Rating: 0
    You:
    Rate this recipe!
    Print
      Porcije za Čas priprave
      4 osebe 40 min
      Porcije za Čas priprave
      4 osebe 40 min
      Priprava

      Najprej pripravite omako z rakci. Operemo in očištimo 16 škampov; pustimo jih 4 cele in ostalih 12 z škarjami ali rezilom odpremo po dolgem. V ponev nalijemo malenkost olja in strok olupljenega česna, popečemo glave in lupine rakcev, dodamo še malo jušne osnove ter nekaj minut mešamo. Filtriramo omako in jo pustimo na toplem, kot tudi 50gr jedrc sesekljanih oreščkov.

      Pripravimo rižoto. Popečemo 320 gr Arborio riža 2 minuti v ponvi z eno olupljeno in drobno sesekljano šalotko in malenkostjo riževega olja. Nato dodamo lonček jušne osnove in med kuhanjem mešamo, pri čemer dolivamo če je potrebno juho, da rižota ne presuši. Minuto po koncu kuhanja riža dodamo preostalo omako in repke škampov ter nadaljujemo s kuhanjem, dokler repki ne postanejo bele barve, nato izklopimo ogenj in premešamo še za 1-2 minute ter dodamo malenkost olivnega olja.

      Medtem, v drugi ponvi hitro premešajte še preostale škampe. Razporedimo rižoto v krožnike in razdelimo še preostale škampe, narezane oreščke, nekaj timijanovih listov in polovico žlice balzamičnega kisa. Postrezite toplo.